Jämtlandstriangeln – en klassiker för vandring

Jämtlandstriangeln – en klassiker för vandring

Jämtlandstriangeln är en av Sveriges mest kända vandringsleder, och har lockat friluftsälskare i generationer. Denna klassiska rutt, belägen i Jämtlandsfjällen, bjuder på en oförglömlig vandringsupplevelse som kombinerar storslagna landskap med bekvämt boende på fjällstationer. Med en total sträcka på cirka 47 kilometer, är Jämtlandstriangeln en utmärkt introduktion till fjällvandring för nybörjare, samtidigt som den erbjuder utmaningar och njutning även för mer erfarna vandrare.

Etapperna – från Storulvån till Blåhammaren

Storulvån till Sylarna (16 km): Vandringen börjar vid Storulvåns fjällstation, där den breda dalgången omges av mjuka fjällsluttningar. På vägen mot Sylarna passerar du genom varierande landskap, från karga vidder till forsande vattendrag, med Sylmassivets imponerande toppar som mål. Etappen är relativt enkel med tydligt markerad led, men naturens storslagenhet gör varje steg minnesvärt.

Sylarna till Blåhammaren (19 km): Denna etapp är mer kuperad och bjuder på spektakulära vyer över fjällkedjan. Vandringen går genom öppna fjällandskap och bjuder på en utmanande men givande upplevelse. Blåhammaren, Sveriges högst belägna fjällstation, erbjuder en varm bastu och utsökt middag, en perfekt avslutning på en dag fylld av äventyr.

Blåhammaren till Storulvån (12 km): Den sista sträckan tillbaka till Storulvån är kortare och mer nedförsbacke, vilket ger dig tid att njuta av omgivningarna och reflektera över din vandringsresa. Landskapet varierar mellan fjällhedar och fjällbjörkskog, och du har chans att se renar eller andra vilda djur längs vägen.

Tips för en lyckad vandring

Förberedelser är nyckeln till en framgångsrik vandring i Jämtlandstriangeln. Packa lätt men smart – ett bra regnställ, varma lager, och bekväma kängor är ett måste. Fjällstationerna erbjuder både boende och mat, men det kan vara bra att ha med sig snacks och en termos med varm dryck. Tänk också på att boka ditt boende i god tid, särskilt under högsäsong.

Hållbar vandring i Jämtlandsfjällen

Att vandra i fjällen innebär att vi har ett ansvar för att skydda naturen. Följ alltid principerna för "Leave No Trace" – lämna inga spår, håll dig till markerade leder och respektera det lokala djurlivet. Genom att välja fjällstationer som följer hållbara riktlinjer stödjer du också den lokala ekonomin och miljövänliga initiativ.

Varför välja Jämtlandstriangeln?

Jämtlandstriangeln erbjuder något för alla – från dramatiska vyer och varierad terräng till bekvämt boende och möjligheten att möta likasinnade vandrare. Denna led är en perfekt balans mellan äventyr och komfort, och ett utmärkt sätt att uppleva svensk vildmark på ett hållbart och njutbart sätt. Oavsett om du är ute efter en helgutmaning eller en längre fjällresa, kommer Jämtlandstriangeln att ge dig minnen för livet.

Tillbaka