De bästa vandringslederna för att kombinera vandring och svampplockning i Jämtland

De bästa vandringslederna för att kombinera vandring och svampplockning i Jämtland

Jämtlands vidsträckta skogar och fjäll är inte bara perfekta för vandring, de är också hem för några av Sveriges bästa svampmarker. Att kombinera vandring med svampplockning ger en unik upplevelse som både kopplar dig närmare naturen och låter dig upptäcka skogens smaker.

Här är några av de bästa vandringslederna i Jämtland där du kan kombinera dessa två aktiviteter:

1. Vålådalens naturreservat

En populär destination för både vandrare och svampplockare. Här slingrar sig leder genom tät skog, myrmarker och öppna fjäll, vilket ger en varierad upplevelse. Under hösten är skogarna fyllda med kantareller och Karl-Johan svamp. Vandringen i Vålådalen kan anpassas för både nybörjare och erfarna vandrare, med olika distanser och svårighetsgrader.

2. Storsjöbygdens naturstigar

Beläget nära Storsjön, erbjuder dessa stigar en lättillgänglig vandringsupplevelse med goda chanser att hitta svamp längs vägen. Med korta dagsturer genom skogslandskapet är det ett utmärkt val för familjer eller för dig som vill kombinera en lugn promenad med svampplockning.

3. Lederna runt Ånnsjön

Ånnsjön är känt för sitt rika fågelliv och vackra natur. Här kan du kombinera fågelskådning med en svamptur. Skogarna kring sjön är fulla av svamp på hösten, och leden erbjuder en enkel men naturskön vandring.

4. Skäckerfjällen

För de mer äventyrslystna är Skäckerfjällen ett utmärkt val. Här vandrar du genom högfjällsterräng och djupa skogar, där svampplockning kan kombineras med mer krävande vandringar. Var förberedd på en utmaning, men också på fantastiska vyer och ett överflöd av skogens guld.

Tips för en lyckad vandrings- och svamptur:

• Ta med rätt utrustning: En liten svampkorg, en svampkniv och ett bra par vandringsskor är nödvändigt.
• Respektera naturen: Följer “Leave No Trace”-principerna genom att inte plocka mer än du behöver och undvika att skada skogen.
• Planera din rutt: Välj en led som passar din kondition och erfarenhet, och var förberedd med karta och kompass.

Att vandra och plocka svamp i Jämtland erbjuder en perfekt kombination av motion, naturupplevelser och möjligheten att ta med sig en bit av skogen hem. Oavsett om du är ute efter en kort tur eller en flerdagarsvandring, så har Jämtland något för dig.
Tillbaka