Norrskenet och den Samiska kulturen

Norrskenet och den Samiska kulturen

Norrskenet, eller "guovssahas" som det kallas på samiska, har en särskild plats i den samiska kulturen. Samerna, som är ett av Sveriges urfolk, har länge betraktat norrskenet som ett kraftfullt och mystiskt fenomen, med både respekt och vördnad.

Norrskenets roll i Samisk tradition

I den samiska folktron har norrskenet haft flera betydelser, ofta förknippat med andevärlden. En vanlig föreställning var att norrskenet var ett resultat av de dödas själar som dansade på himlen. Detta gav norrskenet en nästan helig status, och det fanns regler och tabun kring hur man skulle bete sig när man bevittnade det.

Att vifta, vissla eller på annat sätt försöka fånga norrskenets uppmärksamhet ansågs vara farligt och respektlöst. Man trodde att dessa handlingar kunde provocera andarna, vilket kunde leda till olycka eller skada. Därför uppmanades människor att förhålla sig lugna och respektfulla när de såg norrskenet.

Norrskenet i samisk mytologi

Norrskenet nämns också i flera samiska sagor och myter. En sådan berättelse handlar om en räv som sprang över fjällen med sin svans svepande över snön, vilket skapade gnistor som steg upp mot himlen och blev till norrsken. Denna berättelse har gett upphov till termen "rävsvans" som ibland används för att beskriva norrskenet.

Samtida Samisk kultur och norrskenet

Även idag har norrskenet en viktig plats i den samiska kulturen. Det är inte bara ett naturskönt fenomen utan också en del av den samiska identiteten och traditionen. Många samiska konstnärer och hantverkare hämtar inspiration från norrskenet i sitt arbete, vilket återspeglar dess fortsatta betydelse i det kulturella uttrycket.

Dessutom har norrskenet blivit en central del av samisk turism, där besökare kan uppleva detta fenomen samtidigt som de lär sig om samernas kultur och historia. Denna kombination av naturupplevelse och kulturarv erbjuder en djupare förståelse och respekt för samernas livsstil och traditioner.

Respekt och ansvar under norrskensjakt

När vi beger oss ut för att uppleva norrskenet, är det viktigt att vi gör det med samma respekt och vördnad som samerna har visat genom århundradena. Swedish Wilderness Adventures AB är engagerade i att förmedla denna respekt genom våra hållbara och kulturellt medvetna turer.

Genom att integrera den samiska kulturens syn på norrskenet i våra upplevelser, hoppas vi att våra gäster inte bara får bevittna ett av naturens mest spektakulära fenomen, utan också får en djupare förståelse för och koppling till den samiska kulturens rika traditioner.

Tillbaka