Bär- och svampplockning i Jämtlands skogar

Bär- och svampplockning i Jämtlands skogar

Jämtlands djupa skogar är inte bara en plats för stillhet och vacker natur, de är också en skattkammare fylld av bär och svampar under sensommaren och hösten. Att vandra genom skogen medan du fyller korgen med blåbär, lingon eller kantareller är en tidlös tradition och en friluftsupplevelse som tilltalar både nybörjare och erfarna naturälskare. Men att plocka dessa godsaker från naturen kräver både kunskap och respekt för miljön.

Blåbär och lingon är två av de vanligaste bären du hittar i Jämtlands skogar. De växer ofta i klungor och kan plockas under hela sensommaren och tidiga hösten. Blåbär har en mörk, blåsvart färg och är fyllda med antioxidanter, medan lingon är klarröda och passar perfekt till sylter och saft. När du plockar bär är det viktigt att vara noga med att inte skada buskarna. Använd gärna händerna eller en särskild bärplockare och var försiktig så att du inte bryter av grenar eller rötter.

Kantareller är bland de mest eftertraktade svamparna i Jämtland, och de är lätta att känna igen på sin gula färg och trumpetliknande form. De växer ofta i fuktiga skogar, särskilt nära mossiga träd. När du plockar kantareller bör du skära av dem vid foten istället för att dra upp dem, vilket skyddar mycelen (svampens underjordiska nätverk) och gör att fler svampar kan växa till nästa år.

Förutom kantareller kan du också stöta på Karljohanssvamp, som har en brun hatt och en svampig vit undersida. Denna svamp är också mycket populär att plocka, särskilt eftersom den är relativt enkel att identifiera. När du väl har plockat dina svampar, se till att rengöra dem ordentligt och använd dem inom några dagar eller torka dem för längre hållbarhet.

En viktig del av svamp- och bärplockning är att veta vad du ska undvika. Giftiga svampar, som den vita flugsvampen, kan lätt förväxlas med ätliga sorter om du inte är uppmärksam. Flugsvampen har vita lameller och en vit hatt, och även om den kan se inbjudande ut, är den mycket giftig. Det är alltid bäst att ha en svampbok eller en app med dig för att vara säker på att du bara plockar säkra sorter.

För att plocka bär och svamp på ett hållbart sätt bör du alltid följa allemansrätten, som ger oss möjlighet att röra oss fritt i naturen, men också innebär att vi måste visa hänsyn och respekt. Plocka aldrig mer än du behöver och lämna alltid plats för djur och andra naturbesökare att njuta av skogen. Genom att vara medveten om naturens känsliga ekosystem hjälper du till att bevara Jämtlands skogar för framtida generationer.

Att ge sig ut i skogen för att plocka bär och svamp är inte bara en fantastisk aktivitet för kropp och själ, det ger dig också en direkt koppling till naturens kretslopp. Genom att lära dig att identifiera olika bär och svampar och plocka dem på ett hållbart sätt kan du njuta av allt som Jämtlands vildmark har att erbjuda, samtidigt som du bidrar till dess bevarande. Så nästa gång du är ute i skogen, ta dig tid att leta efter dessa skatter och njut av en smakupplevelse direkt från naturen.

Tillbaka